Welcome to Experience Our Magical Morocco +212 666 564 735+212 666 564 735bereberviajes1@gmail.com

Întrebarea care a supărat de câteva săptămâni acum a fost: Este în regulă să numim o stradă după un antisemit?

Întrebarea care a supărat de câteva săptămâni acum a fost: Este în regulă să numim o stradă după un antisemit?

Să lăsăm asta. Întrebarea care a supărat din nou de câteva săptămâni acum este: Este în regulă să numim o stradă după un antisemit? Președintele Hanna Feingold și ceilalți membri ai comunității evreiești trebuie să îndure pentru a se confrunta în mod constant cu aceste rămășițe populare ale unei ideologii care este ucigașă pentru poporul lor?

O comisie de istorici a constatat că 46 de zone de trafic din Salzburg poartă numele membrilor NSDAP. Există întotdeauna discuții despre acest lucru, dar nu soluții. Una dintre aceste străzi va fi redenumită în curând Marko-Feingold-Straße, după soțul Hannei Feingold, supraviețuitor al Holocaustului și președinte de multă vreme al Comunității Religioase Israelite, care a murit în toamna anului trecut. Dar este suficient? Hanna Feingold spune: Nu. Toate străzile numite după antisemite ar trebui să primească nume noi. Raționamentul lor este la fel de simplu pe cât de atrăgător: „Antisemitismul nu poate dispărea pentru că este prezent din nou și din nou prin acești oameni”.

sculptor

Valkenauer Strasse în ochii Salzburgului. Zona rezidențială liniștită. O hoardă de adolescenți aleargă tare pe patine cu role. Este puțin probabil să știți cine a fost acest Valkenauer, al cărui nume îl vedeți de mai multe ori pe zi. Deci: sculptor, creator al unei sculpturi numite „Judensau”, care putea fi văzută mult timp pe fațada vechii primării din Salzburg. Zona din jurul străzii Valkenauer este acum o zonă rezidențială atractivă și costisitoare. Aici existau doar pajiști și păduri riverane, Salzach nu este departe. De aceea, cimitirul evreiesc a fost înființat aici, cândva în afara orașului. Dacă Hanna Feingold vrea să-și viziteze soțul decedat, trebuie să treacă pe strada sculptorului „Judensau”. Poate fi corect?

Salzburg-Aigen din nou: Josef-Thorak-Straße, poate cea mai controversată zonă de trafic din Salzburg. Din nou și din nou, semnele stradale erau pătate, motiv pentru care erau atârnate mai sus (atenție, cea mai discutabilă valoare simbolică). Thorak era un nazist deschis, membru al partidului, sculptorul preferat al lui Hitler. Potrivit cercetărilor istoricului Susanne Rolinek, el a acționat în calitate de consilier artistic al fabricii de porțelan a SS pe terenul lagărului de concentrare de la Dachau și a inspectat prizonierii la locul de muncă. Strada a fost numită în 1963 într-o atmosferă plictisitoare de represiune conștientă. Redenumirea este necesară de 30 de ani. De ce nu s-a întâmplat asta încă? „Uneori cred că nu vrei să renunți la această minte îngustă”, spune Hanna Feingold.

linii rosii

Valkenauer? Thorak? Este imperios necesar să redenumiți, sfătuiește Peter Autengruber, membru al comisiei istoricilor care a identificat 28 de nume de străzi vieneze „cu nevoie intensă de discuții” acum câțiva ani

Problema dificilă a istoricilor constă în trasarea „liniei roșii”.reduslim pret catena Performanța și infracțiunile persoanei în cauză se află într-o relație care justifică păstrarea numelui străzii?

Un exemplu din Viena. „Scriitorul Josef Weinheber, după care se numește o piață din Ottakring, ar fi putut fi o problemă personală, dar cu siguranță nu și-a pus activitatea de scriere în slujba unui regim”. Așa cum a fost cazul din 2015, este suficient să adăugați un semn suplimentar la indicatorul de stradă. Cazul Maria Grengg ar trebui judecat diferit. Scriitoarea völkisch, puțin cunoscută astăzi, a fost strâns asociată cu regimul nazist și chiar și-a falsificat anul nașterii din 1888 până în 1889 pentru a fi același an cu Hitler.

Noua carte De la Abbegasse la Zypressenweg: Peter Autengrubers

Lexicon al numelor străzilor vieneze

este acum în cea de-a unsprezecea ediție (Verlag Wundergarten, 21,90 euro) *

Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt așa-numitele linkuri de afiliere. Dacă faceți clic pe un link afiliat și cumpărați prin acest link, vom primi un comision de la magazinul online sau furnizorul în cauză. Pentru tine prețul nu se schimbă.

Organizații de lobby

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, abia existau nume de străzi legate de oameni. Acest lucru s-a schimbat odată cu ascensiunea liberalismului și încorporarea suburbiilor. Aproximativ 60% din zonele de trafic din Viena sunt numite în prezent după personalități istorice. Au existat întotdeauna schimbări în numele străzilor, mai ales în urma răsturnărilor politice. Astăzi oamenii ezită în legătură cu asta. De ce de fapt?

“Cu siguranță este corect să ne gândim la măsura în care anumite valori pot fi reprezentate și astăzi. Cu toate acestea, ar trebui să procedăm cu un anumit grad de precauție, deoarece istoria nu poate fi ștearsă prin simpla eliminare a unui semn de stradă”.

Cel mai recent exemplu, dezbătut aprins: Große și Kleine Mohrengasse din Leopoldstadt din Viena. Un subiect complex la care nu vrea să se angajeze, spune Autengruber. „Ar trebui să întrebi și vecinii sau să inițiezi un vot în district. Pe de altă parte, există organizații de lobby care se fac foarte puternice. În ce măsură au întotdeauna o conștientizare istorică reală, îmi cer. Dar poți schimba numele cu siguranță gândește-te la asta “. De asemenea, în centrul comisiei istoricilor, care se ocupă cu numele străzilor rasiste și colonialiste până toamna: Columbusplatz in Favoriten. “Aș susține intervenția artistică aici. Ați putea lucra cu texte ale călugărului dominican Bartolomé de las Casas, care a fost un critic timpuriu al sclaviei”.

O altă strategie pentru tratarea numelor de străzi încărcate istoric este recodarea. Din 2006, Schlesinger-Platz din al optulea district nu mai este numită după Reichsrat-ul antisemit Josef Schlesinger, ci după activista pentru drepturile femeilor Therese Schlesinger. Adresa a rămas aceeași. Și chiar și o schimbare nu ar fi un obstacol insurmontabil, spune istoricul Autengruber: “În parte, consider că acesta este un argument avansat. Costurile unei schimbări de adresă ar fi limitate în epoca internetului”.

Deci, de ce este atât de puțin progres chiar și în cazuri clare? Ce este discutabil despre CV-ul unui Josef Thorak? O stradă trebuie să fie numită cu adevărat după Maria Grengg? De ce politicienii transmit în mod repetat aceste decizii comisiilor istoricilor și, astfel, din punct de vedere politic?

Discuțiile despre un Marko-Feingold-Straße din Salzburg au scăzut, se așteaptă o surpriză! – cu privire la constatările Comisiei istoricilor. O redenumire a Stelzhamerstraße pare puțin probabilă. Istoricul vienez Peter Autengruber ar recomanda un panou de anunțuri, dar acest lucru nu este suficient pentru Hanna Feingold: „Aceste tabele suplimentare sunt un ochi. De ce au fost eliminate toate panourile Adolf Hitler în 1945? om rău, “și nu. Asta este mult prea puțin.” Un loc fără adresă este, de asemenea, exclus pentru ei. „Antisemitele, autorii naziști, au toate adresele lor, care sunt tipărite pe hârtii cu antet, care se vorbesc, care sunt scrise, asta contează. Dacă oamenii vor cu adevărat un antisemit, ar trebui să le dea astfel de locuri unde nu există adresă. “

Piața Reinhardt

Feingold are propriile sale idei. Vrea ca Churfürststraße din centrul orașului Salzburg să poarte numele soțului ei. Și Hofstallgasse, adresa oficială a Festivalului de la Salzburg, ar trebui să fie numită după Max Reinhardt, spune ea, fondatorul evreiesc al festivalului, care a trebuit să fugă în SUA în 1937. Acest Max-Reinhardt-Platz, un zâmbet răutăcios acum, s-ar putea întinde până la un iaz de cai, sugerează Feingold. Cei care știu: aici se află fostul Sigmunds-Platz, numit după dirijorul și membru NSDAP Herbert von Karajan în 1991 – cu o rezoluție unanimă a consiliului municipal. In care. Karajan nu trebuie să meargă complet. – Dar un mic loc ar fi suficient pentru el.

Citiți știrile pentru o lună acum gratuit! * * Testul se încheie automat.

Mai multe despre acest lucru ▶

ȘTIRI DIN REȚEA

Câștigă acum adevărate căști fără fir de la JBL! (E-media.at)

Acces nou (yachtrevue.at)

8 motive pentru care este minunat să fii singur (lustaufsleben.at)

Burger de creveți de somon cu maioneză wasabi și castravete cu miere (gusto.at)

În noua tendință: Shock-Down – cât timp poate rezista economia blocajelor? (Trend.at)

Cele mai bune 35 de serii de familie pentru a râde și a se simți bine (tv-media.at)

E-Scooter în Viena: toți furnizorii și prețurile 2020 în comparație (autorevue.at)

Străzile din orașele austriece sunt încă numite după naziști și antisemite. Acest lucru trebuie să se încheie, cere Hanna Feingold, președintele comunității evreiești din Salzburg.

De fiecare dată când Hanna Feingold merge la sinagogă, trebuie să se enerveze. Deși, cuvântul nu este suficient: ca evreu, se simte amenințată. Din cauza acestei străzi, care circulă chiar după colț de sinagogă și nu este cu adevărat nimic special, cu o lungime de 170 de metri, căptușită cu clădiri rezidențiale, iar din când în când troleibuzul se grăbește. Nu, Feingold nu enervează strada însăși, ceea ce ar fi dificil de înțeles având în vedere discrepanța sa, ci enervează numele. „Stelzhamer-Straße” este scris cu litere de modă veche pe un semn mare, oval.

Și?

© Ricardo Herrgott / Știri Hanna Feingold, președintele Israelitische Kultusgemeinde Salzburg, solicită redenumirea numeroaselor străzi din Salzburg

Franz Stelzhamer, poet dialectal și ca atare autor al imnului național al Austriei Superioare, a scris în „Cartea colorată” în 1852: „După moartea lor politică, niciun popor de pe pământ nu a suportat cu o astfel de tenacitate, într-adevăr irecuperabilitate completă, întrucât evreul s-a împrăștiat peste tot în lume, el a înghițit o tenie uriașă, acum mai subțire, acum mai largă, în jurul organelor nutriționale ale fiecărui corp de stare cultivată “

Să lăsăm asta. Întrebarea care a supărat din nou de câteva săptămâni acum este: Este în regulă să numim o stradă după un antisemit? Președintele Hanna Feingold și ceilalți membri ai comunității evreiești trebuie să îndure pentru a se confrunta în mod constant cu aceste rămășițe populare ale unei ideologii care este ucigașă pentru poporul lor?

O comisie de istorici a constatat că 46 de zone de trafic din Salzburg poartă numele membrilor NSDAP. Există întotdeauna discuții despre acest lucru, dar nu soluții. Una dintre aceste străzi va fi redenumită în curând Marko-Feingold-Straße, după soțul Hannei Feingold, supraviețuitor al Holocaustului și președinte de multă vreme al Comunității Religioase Israelite, care a murit în toamna anului trecut. Dar este suficient? Hanna Feingold spune: Nu. Toate străzile numite după antisemite ar trebui să primească nume noi. Raționamentul lor este la fel de simplu pe cât de atrăgător: „Antisemitismul nu poate dispărea pentru că este prezent din nou și din nou prin acești oameni”.

sculptor

Valkenauer Strasse în ochii Salzburgului. Zona rezidențială liniștită. O hoardă de adolescenți aleargă tare pe patine cu role. Este puțin probabil să știți cine a fost acest Valkenauer, al cărui nume îl vedeți de mai multe ori pe zi. Deci: sculptor, creator al unei sculpturi numite „Judensau”, care putea fi văzută mult timp pe fațada vechii primării din Salzburg. Zona din jurul străzii Valkenauer este acum o zonă rezidențială atractivă și costisitoare. Aici existau doar pajiști și păduri riverane, Salzach nu este departe. De aceea, cimitirul evreiesc a fost înființat aici, cândva în afara orașului. Dacă Hanna Feingold vrea să-și viziteze soțul decedat, trebuie să treacă pe strada sculptorului „Judensau”. Poate fi corect?

Salzburg-Aigen din nou: Josef-Thorak-Straße, poate cea mai controversată zonă de trafic din Salzburg. Din nou și din nou, semnele stradale erau pătate, motiv pentru care erau atârnate mai sus (atenție, cea mai discutabilă valoare simbolică). Thorak era un nazist deschis, membru al partidului, sculptorul preferat al lui Hitler. Potrivit cercetărilor istoricului Susanne Rolinek, el a acționat în calitate de consilier artistic al fabricii de porțelan a SS pe terenul lagărului de concentrare de la Dachau și a inspectat prizonierii la locul de muncă. Strada a fost numită în 1963 într-o atmosferă plictisitoare de represiune conștientă. Redenumirea este necesară de 30 de ani. De ce nu s-a întâmplat asta încă? „Uneori cred că nu vrei să renunți la această minte îngustă”, spune Hanna Feingold.

linii rosii

Valkenauer? Thorak? Este imperios necesar să redenumiți, sfătuiește Peter Autengruber, membru al comisiei istoricilor care a identificat 28 de nume de străzi vieneze „cu nevoie intensă de discuții” acum câțiva ani

Problema dificilă a istoricilor constă în trasarea „liniei roșii”. Performanța și infracțiunile persoanei în cauză se află într-o relație care justifică păstrarea numelui străzii?

Un exemplu din Viena. „Scriitorul Josef Weinheber, după care se numește o piață din Ottakring, ar fi putut fi o problemă personală, dar cu siguranță nu și-a pus activitatea de scriere în slujba unui regim”. Așa cum a fost cazul din 2015, este suficient să adăugați un semn suplimentar la indicatorul de stradă. Cazul Maria Grengg ar trebui judecat diferit. Scriitoarea völkisch, puțin cunoscută astăzi, a fost strâns asociată cu regimul nazist și chiar și-a falsificat anul nașterii din 1888 până în 1889 pentru a fi același an cu Hitler.

Noua carte De la Abbegasse la Zypressenweg: Peter Autengrubers

Lexicon al numelor străzilor vieneze

este acum în cea de-a unsprezecea ediție (Verlag Wundergarten, 21,90 euro) *

Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt așa-numitele linkuri de afiliere. Dacă faceți clic pe un link afiliat și cumpărați prin acest link, vom primi un comision de la magazinul online sau furnizorul în cauză. Pentru tine prețul nu se schimbă.

Organizații de lobby

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, abia existau nume de străzi legate de oameni. Acest lucru s-a schimbat odată cu ascensiunea liberalismului și încorporarea suburbiilor. Aproximativ 60% din zonele de trafic din Viena sunt numite în prezent după personalități istorice. Au existat întotdeauna schimbări în numele străzilor, mai ales în urma răsturnărilor politice. Astăzi oamenii ezită în legătură cu asta. De ce de fapt?

“Cu siguranță este corect să ne gândim la măsura în care anumite valori pot fi reprezentate și astăzi. Cu toate acestea, ar trebui să procedăm cu un anumit grad de precauție, deoarece istoria nu poate fi ștearsă prin simpla eliminare a unui semn de stradă”.

Cel mai recent exemplu, dezbătut aprins: Große și Kleine Mohrengasse din Leopoldstadt din Viena. Un subiect complex la care nu vrea să se angajeze, spune Autengruber. „Ar trebui, de asemenea, să cereți vecinilor sau să inițiați un vot în district. Pe de altă parte, există organizații de lobby care se fac foarte puternice. În ce măsură au întotdeauna o conștientizare istorică reală, aș vrea să întreb.

Close Menu